Warszawa 24, marca 2001 r
Forum Ekologiczne z niepokojem obserwuje kierunek rozwoju intensywnego rolnictwa europejskiego, które wysokim kosztem nakładów z budżetów państw podąża w kierunku maksymalizacji zysku. Pomijane są potrzeby i zdrowie konsumentów, nie zważa się na szkody w środowisku.
Teraz odkrywane są karty skandalu żywnościowego związanego z BSE i zagrożeniem ludzi chorobą Creutzfelda-Jakoba, nadal nie wiadomo, jaka będzie skala tego problemu. Wspólnie z grupą "Zielonych" Parlamentu Europejskiego krytykujemy Komisję Europejską za zgodę na dalsze szerokie stosowanie roślin paszowych modyfikowanych genetycznie jako substytutu mączek mięsno-kostnych. Nie oceniono bowiem długoterminowego ryzyka wpływu organizmów zmodyfikowanych genetycznie na zdrowie człowieka. Jedynie zasada przezorności może zapobiec następnym zagrożeniom.
To najwyższy czas na zmianę myślenia o rolnictwie jako o dziedzinie przemysłu rolnego ukierunkowanego na tzw. nowoczesność bez uwzględniania wpływu na środowisko, dobrostan zwierząt i jakość żywności. Rolnictwo polskie nie powinno czerpać ze wzorów światowego modelu intensywnego rolnictwa przemysłowego, lecz dążyć do produkcji żywności wysokiej jakości. Klient powinien być świadomy zagrożeń wynikających ze składu produktu oraz pochodzeniu i metody produkcji. Z pewnością dużego znaczenia w promocji nabierze także oznakowanie produktów żywnościowych wskazujące na pochodzenie geograficzne produktów. Będzie to duża szansa promocji regionów o wysokich walorach przyrodniczych jak np. obszar "Zielonych Płuc Polski".
Przykładem metody produkcji rolniczej, która jest poddana kontroli od pola do talerza jest rolnictwo ekologiczne. Parlament uchwalił ustawę o rolnictwie ekologicznym, która dostosowuje polskie prawo w tym zakresie do prawa Unii Europejskiej. Ustawa wprawdzie stawia rolnikom pewne wymagania, jak nie przekroczone standardy substancji zanieczyszczających wodę, powietrze i glebę, zakaz stosowania nawozów i środków ochrony roślin uzyskiwanych w drodze syntezy chemicznej, zakaz stosowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie, żywienie zwierząt na bazie pasz gospodarskich, ale tym samym daje gwarancję, że wyprodukowana przez nich żywność ma szczególną wartość dla konsumentów.
Dotacje z budżetu państwa dla gospodarstw ekologicznych wypłacane w ostatnich dwóch latach spowodowały dwukrotny wzrost liczby gospodarstw i powierzchni upraw ekologicznych. Uchwalenie ustawy, który jest oczekiwana przez organizacje rolników ekologicznych oraz ekologiczne organizacje pozarządowe jest niezwykle ważne dla prawnego uregulowania jakości żywności ekologicznej, a tym samym ochrony konsumenta. Pozwoli to również na rozpoczęcie starań o uznanie polskiego systemu certyfikacji przez Komisję Europejską, co ułatwi eksport produktów ekologicznych.
Zarząd Forum Ekologicznego
|